januari 18

0 comments

Känner du att tiden springer ifrån dig? [blogg]

Nyhet! Ljudblogg! Vill du hellre lyssna på blogginlägget? Gör det här!

 

Hjärnan och tiden. Hur många gånger har jag sagt att “tänk, det känns som om det bara finns måndagar och fredagar”. Det jag har menat då är att veckan går så fort att jag inte riktigt märker dagarna där emellan. Och det är ju livet, det där som händer där emellan.

 

“Livet är inte de dagar som gått utan de dagar du minns. “

 

Men nog uppfattar vi tiden annorlunda som vuxna jämfört med barn? Ett sommarlov var en livstid när jag var liten. Nu går en sommar relativt fort förbi. Det har jag funderat över, hur vi uppfattar tid. Ibland går en helg väldigt fort och ibland känns det som jag varit ledig en hel vecka trots att det bara var två dagar.

Hjärnan och tid

Att vi uppfattar tid så olika beror på hur hjärnan fungerar. Vill du leva ett liv där du känner av att varje dygn  alltid har 24 timmar?  I så fall ska du göra många nya saker. Utsätta dig för sådant som känns svårt, utmanande och utvecklande. För då vaknar hjärnan till och registrerar det nya du gör eftersom du kan ha nytta av det längre fram. När vi gör nya saker så skapas nya spår i hjärnan. Ju fler gånger vi gör beteendet desto djupare spår.

När vi  gör samma saker på jobbet, åker samma väg, äter samma middagar, lämnar och hämtar barn på samma ställe, umgås med samma människor så trivs vår hjärna. Den gillar upprepning eftersom det spar energi. Och för att effektivisera alla intryck och ageranden så buntar hjärnan ihop dem och lägger ingen större energi på att minnas dem. Och då upplever vi att tiden går fort.

Älska vardagar

Jag har egentligen inte känt mig stressad över att tiden går fort.  Det här kanske låter lite präktigt men faktum är att jag gillar vardagar. Jag har ju fyllt dem med saker jag tycker om, inte jämt och till hundra procent men det är tillräckligt bra. Jag längtar inte till helgen eller till semestern för att det livet är mycket bättre än måndag-fredagslivet.

För om tiden ändå känns som om den går fort så vet jag i alla fall att jag har aktivt valt de viktiga delarna i mitt liv. Och det gör att jag för det mesta känner mig nöjd även när livet känns slitsamt, när motgångar kommer, när jag blir osäker och när jag gör fel.  Att sträva efter att vara lycklig hela tiden är inte meningsfullt. Vi funkar inte så. Vi behöver kontraster: lycka-sorg, frustration-flow, tidspress-återhämtning. Därför behöver vardagen få gå upp och ner. Ups and downs.  Det är som det ska vara. Så låt det vara. [Fem skäl till varför du ska vara tacksam]

 

Tills vi hörs igen – ut och äg din vardag!

 

Ps. För mig gärna på instagram! jill_nyqvist . Välkommen till nyhetsbrevet Äg! Inspiration för att vara ditt bästa jag!


Tags


You may also like

Femåring med större värdighet än jag [blogg]

På dina villkor! [blogg]

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page